MKSZ hírekOrszágút

UCI kategóriás országúti versenyek maradnak el – nem kerül megrendezésre a Central European Tour és a Tiszagyenda GP

BringaSport – 2015.06.18 – MKSZ céljai között szerepelt UCI kategóriás versenyek támogatása 2015-ben, bár a magyar országúti kvalifikáció a jövő évi olimpiára sajnos nagyon kis esélyű ebben a pillanatban – összesen 6 UCI ponttal rendelkezünk. Ennek ellenére Sutkó Mihály, a két fent jelzett UCI kategóriás verseny szervezője visszalépett a versenyek megszervezésétől. Így a jelenlegi állás szerint hazánk egyetlen UCI kategóriás országúti versenye az augusztus 4. és 9. között megrendezésre kerülő Tour de Hongrie lesz.

Sutkó Mihály többszöri megnyilatkozásai során, legutóbb a Bringacafé-n május 26-án megjelent interjúban arról tájékoztatott mindenkit, hogy a Central European Tour (CET) első és második napi versenye mindenképpen megrendezésre kerül:

„Jelen pillanatban az biztos, hogy az első két verseny minden körülmény között megrendezésre kerül, egyelőre a harmadik futam, illetőleg az augusztus 1-re tervezett GP Tiszagyenda kivitelezése még kérdéses.” – állt Sutkó Mihály akkori nyilatkozatában.

Az MKSZ a kérdéses versenyek – CET harmadik nap és Tiszagyenda GP – támogatására mintegy 6 millió forint támogatást különített el, és ajánlott meg. Az volt a cél, hogy négy darab UCI 1.2-es verseny kerüljön megrendezésre Magyarországon 2015-ben.

Sutkó Mihály a fentiek ellenére döntött a versenyek lemondásáról.

Nem látunk bele Sutkó úr versenyeinek pontos költségvetésébe, de mindenképpen fontos elmondani, a szövetség által megkérdezett, versenyrendezésben jártas szakértők egybehangzó véleménye, hogy a mintegy 6 millió forint kiegészítő támogatással amit az MKSZ megajánlott, feltételezve, hogy kellő szakmai munkával, egyéb szponzorok bevonásával, önkormányzati támogatások biztosításával a versenyek elő lettek készítve, a két még függőben lévő rendezvényt meg lehetett volna rendezni. A korábban már garantált másik két rendezvény – a CET első és második napja – lemondását a versenyrendező nem indokolta a szövetség felé.

„Sajnáljuk Sutkó Mihály úr döntését, főleg annak fényében, hogy korábban garanciát vállalt legalább az első két verseny megrendezésére” – mondta Polony István, az MKSZ elnöke. „Az MKSZ álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy mostantól kizárólag valóban a magyar kerékpársport érdekeit szolgáló versenyrendezők támogatására kell fordítani a szűkös szövetségi forrásokat. Valamint megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy lehetséges-e UCI kategóriás egynapos versenyek megrendezése más versenyrendezők bevonásával még az idei szezonban.”

'Fel a tetejéhez' gomb