Országút

Az országúti elit válogatott Azerbajdzsánban versenyzett – Tour d’ Azerdaidjan 2015. beszámoló

BringaSport – 2015.05.13 – Május 6. és 10. között került megrendezésre 2.1-es UCI kategóriájú Tour d’ Azerdaidjan, ahol a magyar országúti válogatott Sipos Zoltán (Utensilnord), Solymosi Márton (Team Veloki), Lovassy Krisztián (Team Differdange-Losch), Holló Botond (Utensilnord), Molnár István (Mugen Race), Dér Zsolt (Utensilnord) összeállításban vett részt. Nagyszerűen, a vártnál jobban teljesített a válogatott, az utolsó napi teljesítménnyel a 17. helyre jött fel csapatunk.

Somogyi Miklós csapatvezető beszámolója:

2015.05.06 – 1. szakasz

A hoteltól konvojban indult a mezőny, a kb. 10 kilométerre lévő rajthelyig, a Nagy Zászlóig. A prezentáció és az aláírások után 11-kor rajtoltak a versenyzők.

Rögtön hatalmas iramban kezdett a mezőny, a kemény oldalszélben kisebb csoportok alakultak ki. Támadás, támadást követett, és kb. 30 km-nél kialakult egy szökevény-hármas, nagy örömünkre Sipos Zoli is benne volt. Már több, mint 6 percre is eltávolodtak, amikor elkezdődött az üldözés, Zoliék több, mint 100 km-t hajtottak elöl, közben két részhajrá-győzelmet, és egy hegy hajrá 2. helyezést szerzett. A befutó előtt 5 kört kellett a célterület körül megtenni a mezőnynek, Zoliékat a harmadikban érték be, és mezőnyhajrá döntött. Mieink egyidővel érkeztek a mezőnnyel, de nem kerültek az első húszba.

csapat2015.05.07 – 2. szakasz

Ez volt a „király” etap. A nehéz, hegyekkel tűzdelt útvonal mellett, a rendkívül erős szél nehezítette a kerekesek dolgát. Az első 50 kilométeren nem történt semmi jelentős esemény, majd a szokásos szökési kísérletek kezdődtek, ráadásul a kemény emelkedőkre is megérkezett a mezőny. Solymosi Márton pont a támadások alatt szorult kerékcserére, és onnan esélye sem volt a felzárkózásra. Sokáig küzdött, de a zárókocsiba kényszerült.

A táv felénél Sipos Zoli fáradt el, és veszítette el a kontaktot a mezőnnyel, az első napi 100 km-es szökés nyomait még magán viselte. Igazi profi módjára felszerelte magát frissítővel, és pár embert összeszedve magabiztosan teljesítette a távot.

Holló Botond is defekt miatt került a hátsó sorok közé. Az 1 kategóriás hegyen darabokra szakadt a mezőny, ki-ki egy-egy csoportban versenyzett, és ért célba. Lovassy és Dér az első harmadban, de az összetett helyezések reményei elszálltak, nagyon erős nap volt.

Molnár István a csoportjából leszakadt az utolsó 10 km-en, mivel defektet kapott, és nem volt, aki adjon neki kereket, abroncson ért célba.

2015.05.08 – 3. szakasz

IMAG0594_BURST002_COVEROda-vissza útvonalon zajlott a szakasz, szökések és blokkolások történtek, nagy volt az iram, a mezőny együtt érkezett a hajrára, és Lovassy Krisztián az értékes 17. helyen futott be, a többiek a mezőnyben.

2015.05.09 – 4 szakasz

A leghosszabb táv volt, 209 km. A terep az első 50 kilométeren tulajdonképp lejtmenet volt, majd sík terepen haladtak és két nagy kör megtétele után bekanyarogtak a cél hoz. Versenyzőink ismét a mezőnyben érkeztek, a 48,44 km/ó átlagú száguldáson.

2015.05.10 – 5. szakasz

A legnehezebb futam következett, összesen a bakui városi pályán 11 kört tett meg a mezőny, és az utolsó három körbe plusz fel kellett kaptatni kockakövön, keskeny úton a várba. Óriási volt az iram ismét. Sipos Zoli a második körben egy terelőkorlátnak ütközött, és óriásit bukott, nem tudta folytatni a versenyt, a mentőbe hosszasan vizsgálták, de szerencsére – kerékpáros szempontból – jól megúszta az esetet, de pár nap lábadozásra szorul. Molnár István a nyolcadik körben szakadt le az egyre fogyó mezőnyből, és az utolsó körben kiintették a versenyből. Holló Botond a 10. körben marad le az élmezőnytől egy csoporttal. Lovassy és Dér a finálé körben került csak ki ez első sorból, egy percre az élmezőnytől értek célba. Lovassynak a lánca esett le a kockakövön, egyébként hajrára jön. Lovassy a 35., Dér a 40., Holló a 62. lett a szakaszon.

IMAG0632_1Értékelés:

Nagyszerűen, a vártnál jobban teljesített a válogatott, az utolsó napi teljesítménnyel a 17. helyre jött fel csapatunk.  Összesen 23 csapat állt rajthoz. Összesen a táv 867,2 km volt, összesen 146 kerekes állt rajthoz.

Egyéniben: Lovassy Krisztián 54. helyen, Dér Zsolt az 56. helyen, Holló Botond a 82. lett, hárman DNF-t kaptak.

Volt még egy magyar versenyző a mezőnyben, a Tusnad Cycling Team színeiben versenyző Kenyeres Ábel  a 75. helyen végzett.

Ez az egyik legnagyobb verseny volt, melyen a magyar csapat rajthoz állt! A kevés verseny-kilométer ellenére megállták helyüket a kimagaslóan erős, profi mezőnyben! Ez annál is örvendetesebb, mivel ezen a pályán fog zajlani az I. Európa Játékok kerékpáros mezőnyversenye, 2015 júniusában.

Budapest, 2015. május 13.                                                                                 Somogyi Miklós csapatvezető

Eredmények:

stage 1 >>
stage 2 >>
stage 3 >>
stage 4 >>
stage 5 >>
team >>

'Fel a tetejéhez' gomb