MKSZ hírek

MKSZ közlemény – Brian Cookson magyarországi látogatása

Brian Cookson, az UCI elnöke, James Carr nemzetközi kapcsolatokért felelős biztos társaságában a Magyar Kerékpársportok Szövetségének (MKSZ) elnöke, Polony István meghívására látogatott Budapestre 2015. április 8-án.

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a hazai kerékpársport képviselőit a találkozókon született eredményekről, megállapodásokról, és a további lépésekről.

Szakmai együttműködés a 2018-2019-re felépítendő új velodrómmal kapcsolatban

cookson_polonyBrian Cookson és James Carr, Polony István társaságában megtekintette az 1896-ban átadott Millenáris Velodrómot és egyeztettek a nemzetközi szövetség által támasztott követelményekről, amelyek alkalmassá teszik az új velodrómot, hogy otthont adhasson világversenyeknek és olimpiai versenyszámoknak. Az ilyen magasrangú versenyek helyszínéül szolgáló velodrómnak szigorú szabályoknak kell megfelelni. Ennek függvényében felül kell vizsgálni a jelenlegi pályaépítési projekt helyzetét. A jelenleg futó projekt csak eseti és időszakos átalakításokkal felelne meg majdan egy 1. kategóriás velodróm (amely olimpiai versenyek rendezésére alkalmas) követelményeinek, így alapjaiban újra kell gondolni a fejlesztést.

A Magyar Kerékpársportok Szövetségének szerkezeti átalakulása

A találkozókon felmerült másik fontos kérdés, hogy a magyarországi szövetségi rendszer működése hogyan hozható minél jobb összhangba a nemzetközi szövetség elvárásaival. Cookson úr biztosította a sportági szövetség képviselőit, hogy az ő vezetésével a nemzetközi szövetség kiemelten fontosnak tartja a fejlődő országok felzárkóztatását a kerékpársport elitjéhez, és ehhez kész minden segítséget megadni, beleértve az UCI működési szabályrendszerének magyar környezetre applikálását is.

A magyarországi sportágfejlesztési célok konkrét támogatása

A feniteken kívül az UCI elnöke további sportágfejlesztési célok megvalósítására is bátorította a hazai kerékpársportot. Célként fogalmazódott meg, hogy Magyarország pályázzon UCI országúti világbajnokságok, a velodróm elkészülte után pálya világbajnokságok, illetve egyéb világkupafutamok magyarországi megrendezésére, amely pályázatokhoz az UCI szakmai segítségét ajánlotta fel Cookson úr. Témaként merült fel továbbá egy akkreditált edzőközpont és bíróképzés megvalósításának lehetősége is. Az UCI svájci központja (World Cycling Centre – WCC) a kerékpározás globális központja – mindemellett egy példátlan képzési létesítmény is, ahol a sportolóknak minden lehetőség adott az edzéshez, fejlődéshez. Az UCI elkötelezett híve annak, hogy a nemzeti kerékpárszövetségnek, így a Magyar Kerékpársportok Szövetségének is a segítségére legyen abban, hogy a WCC-hez hasonló, úgynevezett satelite-központot hozzanak létre.

Következő lépések

A sikeres találkozókat és egyeztetéseket követően Brian Cookson és Polony István abban állapodtak meg, hogy következő lépésként a fenti témák kidolgozását célozzák meg. Ennek megvalósítása érdekében Polony István meghívást kapott egy svájci látogatásra az UCI központjába, ahol a magyarországi sportágfejlesztési célok kidolgozása és operatív megvalósítása lesz napirenden.

Budapest, 2015. április 9.

Brian Cookson
UCI elnök